Jak samemu zrobić płyn do dezynfekcji? – receptura Światowej Organizacji Zdrowia.


Jeśli chcesz otrzymać mniejszą ilość płynu dezynfekującego, pamiętaj o dokładnym przeliczeniu proporcji składników. Składniki potrzebne do otrzymania 1 litra płynu dezynfekującego:

  • 833 ml 96% alkoholu etylowego (spirytusu),
  • 110 ml wody destylowanej lub przegotowanej (ostudzonej),
  • 42 ml 3% wody utlenionej (zwalcza przetrwalniki bakterii),
  • 15 ml 98% glicerolu (czyli gliceryny),
  • zakręcany pojemnik o pojemności nieco powyżej 1 litra

Gliceryna to ważny składnik. Przy tak wysokim stężeniu alkohol może wysuszać i uszkadzać skórę rąk, a przez te uszkodzenia mogłyby wniknąć mikroorganizmy. Gliceryna zapobiega takiemu zjawisku.

foto:PAP

Do czystego zakręcanego (!) pojemnika (plastikowego lub szklanego) wlej alkohol, dodaj wodę utlenioną, glicerynę i uzupełnij wodą. Możliwie szybko zakręć pojemnik, aby zapobiec parowaniu i delikatnie nim wstrząśnij. Odstaw na co najmniej 72 godziny (aby zniszczyć zanieczyszczenia, które mogły się dostać do preparatu w mało sterylnych warunkach domowych).

Zobacz też:

Domowy płyn z octem do dezynfekcji

Jeśli nie masz alkoholu, możesz przygotować płyn do dezynfekcji na bazie octu. Będzie on słabszy od tego opartego na alkoholu, ale poradzi sobie z różnego rodzaju drobnoustrojami zamieszkującymi powierzchnie w naszych domach.

Do zrobienia płynu dezynfekującego na bazie octu (około 1 litr preparatu) przygotuj:

  • 0,5 litra octu, 400 ml wody,
  • 50 ml wody utlenionej
  • Zmieszaj składniki i powstałym płynem czyść blaty i inne powierzchnie, na których potencjalnie gromadzą się zarazki.