Dokarmianie ptaków należy prowadzić zimą, w okresie dużych mrozów, podczas mżawki i opadów śniegu. Nie dokarmiamy od wiosny do jesieni. Ważna jest konsekwencja, gdyż ptaki zapamiętują gdzie jest jedzenie i potrafią przelecieć duże odległości, jeśli nie znajdują jedzenia to padają. Optymalny okres to koniec października do końca marca.
- W naszych warunkach podstawowe rodzaje karmy dla ptaków to:
- nasiona oleiste, zwłaszcza słonecznik – zjadane przez sikory, wróblowate oraz łuszczaki, np. dzwońce, zięby, grubodzioby, gile,
- niesolone słonina, łój lub smalec – dla sikor, dzięciołów, kowalików,
- nasiona zbóż (owsa, prosa itp.) – dla trznadli,
- orzechy – dla sikor, dzięciołów, kowalików,
- mieszanki tłuszczowo-nasienne (np. kule z łoju oraz nasion słonecznika, lnu, prosa itp.),
- owoce: jabłka, jarzębina, rodzynki – dla miękkojadów, przede wszystkim z rodziny drozdowatych, jak kos i kwiczoł.
- Miejsce musi być bezpieczne (ochrona przed kotami, psami – karmnik na odpowiedniej wysokości, ptakami drapieżnymi sroka, itp.), ochronione przed wiatrem oraz śniegiem i deszczem a także z dala od chodników i dróg
- Jednorazowo nie dajemy zbyt dużej ilości jedzenia, aby nie zamokło i nie uległo zniszczeniu. Możemy stosować gotowe mieszanki zbóż oraz kule tłuszczowe.
- Nigdy nie dokarmiamy ptaków resztkami jedzenia, chlebem gdyż po pierwsze zawierają sól, po drugie zepsute jedzenie zawierające pleśń to śmierć dla ptaków
Żródło:
- Informacja dot. Dokarmiania ptaków Miasta Katowice
- Internet
Ewa Majek Członek Rady Osiedla Centrum
foto :Pixabay