Nowy etap akcji „Pomagaj (na) ciepło!”

Beata Kapica-Zając oraz Roman Bromboszcz, członkowie Rady Osiedla Kokociniec, w ciągu  tygodnia trwania akcji przygotowywania ciepłych posiłków na katowicki dworzec autobusowy dostarczyli  do punktu powitalnego:

– 6 litrów bogracza

– 5 litrów zupy ogórkowej

– 6 litrów barszczu ukraińskiego

– 6 litrów fasolki po bretońsku

– 6 litrów zupy szpinakowej

– 19 litrów zupy pomidorowej z ryżem

– 10 litrów zupy pieczarkowej z makaronem

– 8 litrów leczo

co daje w sumie 60 litrów ciepłego posiłku do podgrzania na miejscu.

Ponadto dostarczono:

– 50 lizaków Chupa Chups

– 15 płynów dezynfekujących o rąk

– 30 kremów do rąk

– 50 sztuk maści ochronnej z witaminą A

– 70 plastrów leczniczych

– 100 jednorazowych misek na zupę

– 100 jednorazowych łyżek

Gotowanie takiej ilości posiłków to nie lada wyzwanie.

Nie każdy ma czas gotować.

Nie każdy potrafi ugotować większą ilość. Są tacy, którzy mają czas i potrafią gotować ale nie zawsze mają wystarczające środki by zakupić dodatkowe produkty do ugotowania większej ilości ciepłego posiłku.

Beata Kapica-Zając oraz Roman Bromboszcz, poprzez stowarzyszenie Kuźnia Inicjatywy Obywatelskiej, które sami tworzą i które jest organizatorem tej akcji, postanowili, że jeśli ktoś chce i może dostarczyć produkty do przygotowania konkretnego ciepłego posiłku, to produkty te zostaną odebrane ze wskazanego miejsca i przekazane osobie, która będzie gotować.

Jeśli ktoś chce i może wesprzeć finansowo działania stowarzyszenia:

Nr rachunku bankowego: 51 1240 2959 1111 0011 0711 3679

W tytule przelewu należy wskazać: „Ciepłe posiłki dla Ukrainy”

Zebrane środki zostaną przeznaczone na zakup żywności i tego, co w danym momencie będzie potrzebne w punkcie powitalnym. W każdą niedzielę w mediach społecznościowych i na profilu stowarzyszenia podsumujemy mijający tydzień zostanie podsumowany i zostaną udostępnione następujące informacje:

– posiłki, które zostały przygotowane i dostarczone

– ilość ciepłych posiłków

– wykorzystane produkty

– koszt zakupu produktów

Harmonogram dostaw posiłków jest niezbędny by nie gotować zbyt wiele, by dostarczyć taką ilość ciepłych posiłków jaka rzeczywiście jest potrzebna, by czas osób, które gotują, produkty zakupione do przygotowania posiłków jak i też same posiłki nie marnowały się.

Posiłki są dostarczane najczęściej w słoikach – odpowiednio zawekowane pozwalają przechować posiłki 1- 2 dni.

Słoiki odbierane są na bieżąco i ponownie wykorzystywane.

Każdy z nas pomaga tak jak potrafi i dlatego każdy z nas jest bogatszy o dobre serce!