Świąteczne przepisy- „Z kuchni pani Gieni”

Galaretka w skorupce jajka.

Produkty:

– jedno jajko ugotowane na twardo,             

– jajka surowe 10 szt.,

– ½ piersi z kurczaka,

– warzywa – marchewka, pietruszka, seler,

– liść laurowy, ziele angielskie, gruszek.

Sposób przyrządzenia:

– pierś i warzywa ugotować.

– surowe jajka myjemy, osuszamy, wykonujemy wydmuszkę. Wydmuszki wstawiamy pionowo do wytłoczki, po czym wyparzamy skorupkę przygotowując ją do nałożeni farszu,

– pierś, marchewkę, ugotowane jajko kroimy w kostkę po czym wraz z groszkiem wkładamy w wydmuszkę,

– do wywaru ½ litra wody dodajemy 4 łyżki żelatyny mieszając, nie doprowadzamy do wrzenia,

– przygotowanym wywarem zalać przygotowane wcześniej jajka.

Chrzan przygotowany sposobem domowym

Produkty:

– średni korzeń chrzanu,

– śmietana słodka 250 ml – najlepiej 30%,

– 3 żółtka,

– cytryna, sól, cukier.

Śmietanę wlewamy do garnka, podgrzewamy. Do gotującej się śmietany wlewamy ubite wcześniej żółtko ciągle mieszając trzepaczką.

Po chwili wrzucamy do gotującej się śmietany starty chrzan dodając cytrynę, cukier, sól do smaku. Po minucie odstawiamy.

Wystudzony chrzan można dodać do buraczków uzyskując smaczną ćwikłę.

Ze światecznym pozdrowieniem Genowefa Smolka -przewodniczaca Rady Osiedla Rolna