Przepis pani Gieni na jesienną zupę

Zupa rozgrzewająca z grzankami na Halloween i nie tylko.

Produkty:
1 dynia ½ kg,
bulion,
25 dkg masła,
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
łyżeczka kurkumy,
łyżeczka świeżego imbiru,
łyżeczka gałki muszkatołowej,
pieprz,
1 szklanka śmietany,
½ puszki pomidorów
Do garnka dajemy pokrojoną dynię, masło, czosnek, cebulę. Wszystko podsmażamy. Następnie
podlewamy bulionem dodając wszystkie przyprawy. Gotujemy do miękkości. Jak dynia będzie miękka
dodajemy pomidory. Następnie wszystko miksujemy. Na końcu dodajemy śmietanę.
Grzanki: dwie bułeczki pokroić w kostkę i podpiec na patelni na złotawy kolor.
Zupę podajemy z grzankami.

Genowefa Smolka, przewodnicząca Rady Osiedla Rolna