Składniki:
1 mała gęś i nadzienie:
40-60 dkg cielęciny bez kości
wątróbka z 1 gęsi,
6 dkg słoniny,
5 dkg cebuli
2 dkg masła,
5-10 dkg bułki,
Około 125 ml mleka,
2 jajka,
Pęczek natki pietruszki,
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek
Przygotowanie gęsie do nadzienia:
Gęś wymyć i osuszyć, natrzeć sola , majerankiem na 1 godz. przed przyrządzeniem. Przygotować nadzienie: bułkę namoczyć w mleku, odsączyć, przepuścić przez maszynkę razem z mięsem, wątróbką. Masło utrzeć z żółtkami dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku, siekamy pietruszkę zieloną , ubić pianę z białek, połączyć cały farsz. Gęś nadzianą farszem ułożyć w brytfannie. Polać stopionym tłuszczem z gęsi i wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 2 godz. w zależności od wieku tuszki, często podlewając sosem. Wyparowany sos uzupełniamy wodą. Upieczona gęś podajemy z ziemniakami, kapustą czerwoną, borówkami.
Smacznego.
Genowefa Smolka
przewodnicząca Rady Osiedla Rolna