Przepis pani Gieni : gęś nadziewana cielęciną na św. Marcina.

Składniki:

1 mała gęś i nadzienie:

40-60 dkg cielęciny bez kości

wątróbka z 1 gęsi,

6 dkg słoniny,

5 dkg cebuli

2 dkg masła,

5-10 dkg bułki,

Około 125 ml mleka,

2 jajka,

Pęczek  natki pietruszki,

Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek

Przygotowanie gęsie do nadzienia:

Gęś wymyć i osuszyć, natrzeć sola , majerankiem na 1 godz. przed przyrządzeniem. Przygotować nadzienie: bułkę namoczyć w mleku, odsączyć, przepuścić przez maszynkę razem z mięsem, wątróbką. Masło utrzeć z żółtkami dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku, siekamy pietruszkę zieloną , ubić pianę z białek, połączyć cały farsz. Gęś nadzianą farszem ułożyć w brytfannie. Polać  stopionym tłuszczem z gęsi i wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 2 godz. w zależności od wieku tuszki, często podlewając sosem. Wyparowany sos uzupełniamy wodą. Upieczona gęś podajemy z ziemniakami, kapustą czerwoną, borówkami.

Smacznego.

Genowefa Smolka

przewodnicząca Rady Osiedla Rolna