Składniki:
-30 dkg mąki tortowej,
-5 żółtek,
-6 łyżek śmietany 30%,
-1 cukier waniliowy,
-2 kieliszki wódki lub spirytusu,
– 1 litr oleju, szczypta soli, cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania krok po kroku:
Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć żółtka z cukrem waniliowym.
Dodać: mąkę śmietanę, sól, wódkę i zagniatać ciasto do momentu powstania bąbli.
Następnie obijamy wałkiem ciasto (przez chwilę).
Gdy ciasto odpocznie zaczynamy wałkować cieniutkie placki i formować w kształt wstążki.
Rozgrzewamy w garnku olej i zaczynamy smażenie.
Na końcu po wyciągnięciu faworków posypujemy je cukrem pudrem.
Życzę smacznego.
Genowefa Smolka
przewodnicząca Rady Osiedla Rolna