PRZEPIS PANI GIENI-FAWORKI NA KONIEC KARNAWAŁU

Składniki:

-30 dkg mąki tortowej,

-5 żółtek,

-6 łyżek śmietany 30%,

-1 cukier waniliowy,

-2 kieliszki wódki lub spirytusu,

– 1 litr oleju, szczypta soli, cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania krok po kroku:

Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć żółtka z cukrem waniliowym.

Dodać: mąkę śmietanę, sól, wódkę i zagniatać ciasto do momentu powstania bąbli.

Następnie obijamy wałkiem ciasto (przez chwilę).

Gdy ciasto odpocznie zaczynamy wałkować cieniutkie placki i formować w kształt wstążki.

Rozgrzewamy w garnku olej i zaczynamy smażenie.

Na końcu po wyciągnięciu faworków posypujemy je cukrem pudrem.

Życzę smacznego.

Genowefa Smolka

przewodnicząca Rady Osiedla Rolna